Sondaj Educație - Asociația Europa Digitală
↑ Sus

Sondaj Educație

Resursele educaționale în mediul online

Logo-IvoxCercetarea ‘Resursele educationale in mediul online’ ofera o imagine clara despre informarea cadrelor didactice asupra mijloacelor educationale din mediul online si includerea acestora in procesul de educatie. Studiul a fost realizat in perioada 05-16.12.2013, pe un esantion de 351 persoane cu varsta cuprinsa intre , angajati ai unei institutii de invatamant din Romania si care sunt utilizatori ai platformei iVox.ro.

Prezenta in mediul online a institutiilor de invatamant din Romania este una foarte buna. Astfel, 79.49% din respondenti afirma ca institutia la care lucreaza are un site de prezentare. Iar 7 din 10 persoane chestionate considera ca este important ca o unitate de invatamant sa aiba un site de prezentare.

Lipsa de personal calificat care sa se ocupe de administrarea unui website (43.86%) si a resurselor financiare (38.6%) au fost principalele motive pentru care o institutie de invatamant nu detine un website.

Conform studiului, 93.06% din respondenti nu stiau ca Asociatia Europa Digitala ofera posibilitatea implementarii gratuite a paginii de prezentare online a unei unitati de invatamant. Ca si program in activitate zilnica, mai mult de jumatate din respondenti folosesc pachetul Office (55.22%), urmat de email (49.25%) si chat (20.9%).

Internetul este folosit de 79.1% pentru a cauta prezentari tip powerpoint si modele de formulare pentru activitatea zilnica cum ar fi fise de evaluare. Aproape jumatate din respondenti cauta programe online de educatie si cursuri online, iar 13,43% sunt interesati de gasirea unui spatiu online de stocare pentru cursuri si prezentari.

La intrebarea: Unde obișnuiți să căutati pe internet resurse educationale? 79.1% au raspuns ca folosesc ca si sursa online site-ul didactic.ro (Site-ul didactic.ro este sursa online cea mai cautata de un procent de 79.1% din persoanele chestionate). Urmeaza apoi calificativ.ro si elearnig.ro cu un procent de 55.22%. Din chestionar reiese ca jumatate din respondenti nu folosesc ca si sursa educationala site-ul europa.eu.

In ceea ce priveste activitatile si proiectele desfasurate in scoala, acestea sunt publicate in procent de 41.79% in revista scolii. Doar 5.97% din activitati sunt postate pe site-ul scolii.

Principala modalitate de comunicare cu parintii ramane sedinta cu parintii in proportie de 65.67% si doar 2.99 % comunica prin e-mail cu parintii. Un procent ridicat (77.61%) au raspuns ca le-ar fi de folos in activitatea zilnica resurse educationale de e-learning.

La intrebarea daca scoala are implementata platforma Google Apps for education doar 7.51% au raspuns afirmativ. Iar 85.94% nu stiau ca platforma Google Apps for Education este multiplatformă de comunicare, partajare si e-learning implementată în acest moment în peste 13.000 de institutii de învatamânt din lume si utilizată de peste 20.000.000 persoane, cadre didactice, elevi și personal administrativ.

Doar 5.94% din respondenti stiau ca Asociația Europa Digitală oferă posibilitatea implementării gratuite a platformei Google Apps for Education si 2.77% au aplicat la masura 101 Școala Mea pe Internet a Asociației Europa Digitală si au declarat ca au fost foarte multumiti.

Aproape jumatate din persoanele chestionate doresc sa fie contactati de Asociația Europa Digitală în vederea prezentării Măsurii 101-Școala mea pe Internet.

In urma acestui sondaj invederam importanta lansarii in sistemul de invatamant unei Masuri care sa acopere integral necesitatile cadrelor didcatice si a sferei sistemului educational astfel incat rezultatul invatarii sa fie unul calitativ si coerent corelat cu piata muncii. Totodata salutam increderea oferita de cei peste 200 de membri ai Asociatiei Europa Digitala si ii asiguram de sprijinul nostru complet in dezvoltarea capacitatilor educationale prin integrarea sistemelor TIC in sistemul de invatamant.

[su_spoiler title="Vizualizeaza rezultatul complet al sondajului" style="fancy" icon="chevron"]

[gview file="http://europadigitala.ro/wp-content/uploads/2014/02/Resursele-educaționale-în-mediul-online.pdf" height="800px" width="100%"]

[/su_spoiler]Aplică online pentru un website gratuit

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Măsura 102

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.